Fritak for bompenger i bomringer for forflytningshemmede
Bompengeselskapet kan etter søknad innvilge fritak for forflytningshemmede i bomringer. Fritaket gjelder ikke i øvrige bomstasjoner.
Hvem kan få fritak?
Innehavere av parkeringstillatelse med gyldighet på minst to år i henhold til forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede.
Utenlandske statsborgere som er forflytningshemmede og som kan framlegge bevis merket med det internasjonale symbolet for forflytningshemmede og navnet til den berettigede eller kjennemerket på kjøretøyet.
Foreldre med forflytningshemmede barn under 18 år, hvor barnet har parkeringstillatelse.
Vilkår for fritak:
Fritaksordningene betinger bruk av elektronisk brikke og gyldig brikkeavtale.
Fritaket er knyttet til én bil og fribrikken kan ikke flyttes mellom biler uten å endre avtalen.
Avtalen kan ikke endres for at fritakshaver skal kunne benytte3 brikken med fritak i flere kjøretøy.
Om fritakshaver har flere kjøretøy, må man velge det kjøretøyet som er mest hensiktsmessig å ha fritaket knyttet til.
Parkeringstillatelsen og brukeravtalen skal stå i samme navn. Unntaket er når barn under 18 år er innehaver av parkeringstillatelsen.
Fritak for barn med forflytningshemming:
Barn med HC-kort, kan etter søknad til bompengeselskapet få innvilget fritak på to brikker.
Fritaket utløper automatisk ved utgangen av det året barnet fyller 18 år, selv om HC-kortet er gyldig lenger.
Man kan da søke på nytt for videre fritak, men merk da at AutoPASS-avtalen må være registrert på det samme navnet som HC-kortet er utstedt for.
Man kan da få fritak for kun ett kjøretøy.
Slik søker du:
Søknad om fritak for bompenger i bomringer skal sendes til bompengeselskapet. Søknaden skal inneholde:
Navn
E-postadresse/telefonnummer
Bilnummer
Brikkenummer
I tillegg må følgende vedlegges:
Bilde av for- og bakside av HC-kortet
Bekreftelse fra utsteder på at kjøretøyet har en gyldig brukeravtale for AutoPASS (Navn på avtaleinnehaver, reg.nr og brikkenummer skal gå frem)
Søknaden sendes til:
E-post: kontakt@vegamot.no
Post: Vegamot AS, Postboks 1905 Moholt, 7448 Trondheim
Behandling av søknaden:
Søknad om fritak for bompenger i bomringer behandles som enkeltvedtak jf. Forvaltningsloven §2 tredje ledd og kan påklages innen 3 uker jf. Forvaltningslovens §29. Klage sendes kontakt@vegamot.no. Dersom vedtaket fastholdes kan klagen sendes videre til Vegdirektoratet, firmapost@vegvesen.no.
Regelverk:
Fritak for bompenger i bomringer er regulert i Statens vegvesens Veileder for Bompengeprosjekter kap. 6.3.6 Fritaksordninger, og Takstretningslinjer for bompengeprosjekt på offentlig veg, punkt 11.
Viktig å merke seg:
Fritaket kan kun knyttes til en brikkeavtale.
Fritaksordningene betinger bruk av elektronisk brikke og gyldig brikkeavtale.
Fritaksordninger har ikke tilbakevirkende kraft.
Fritaket løper fra det tidspunktet vi har behandlet og registrert søknaden din. Eventuelle passeringer som skjer før dette, vil bli fakturert, og du må betale for disse. Fritaksordninger har ikke tilbakevirkende kraft.
Varigheten av fritaket er oppgitt i vedtaket du mottar, og utløpsdatoen er vanligvis den samme som utløpsdatoen for HC-kortet ditt. Du er ansvarlig for å søke om nytt fritak dersom du fortsatt oppfyller vilkårene.
Fritaket bortfaller også dersom du ikke har en aktiv AutoPASS-avtale eller brikke, for eksempel hvis avtalen blir avsluttet eller sperret på grunn av inkasso.
For barn med HC-kort utløper fritaket automatisk ved utgangen av det året barnet fyller 18 år, selv om HC-kortet er gyldig lenger.
Man kan da søke på nytt for videre fritak, men merk da at AutoPASS-avtalen må være registrert på det samme navnet som HC-kortet er utstedt for. Man kan da få fritak for kun ett kjøretøy.
Fritaket forutsetter gyldig AutoPASS-avtale med brikke, og gjelder kun for ett kjøretøy. Gjelder fritaket for barn, det vil si personer under 18 år, kan det knyttes mot to kjøretøy.
Nei, du trenger ikke søke fritak på nytt, så lenge du oppdaterer registreringsnummeret på AutoPASS-avtalen og overfører brikken til den nye bilen. Fritaket vil automatisk følge med. Hvis du får en ny brikke, må du derimot søke fritak på nytt.
Ja, dersom du får ny brikke, må du søke fritak på nytt.
For å få fritak må HC-kortet ha en varighet på minst 2 år. Dersom HC-kortet løper ut tidligere enn 2 år fra søknadstidspunktet, må du vedlegge vedtaksbrevet fra kommunen i tillegg til HC-kortet slik at vi kan se at varigheten er på minst 2 år.